Kosttillskott för golfare

Idag finner du en uppsjö av tillskott och prestationshöjande preparat för aktiva människor. Vilka av dem som faktiskt är bra kan vara svårt att avgöra, något som fick oss att skapa denna snabbguide specifikt för golfare. Enligt modern forskning finns det nämligen några specifika ämnen som är värda att titta lite närmare på.

Konsensusrapport från IOK

Internationella Olympiska Kommittén presenterade ganska nyligen en rapport som visade att endast ett fåtal ämnen påverkar prestationen. Dessa är koffein, kreatin, nitrat, beta-alanin och bikarbonat.

Om du vill försäkra dig om att prestera på topp när du befinner dig på golfbanan kan du kika på sidan Bigheart.se. Där finner du både vitaminer och mineraler, men även olika kosttillskott som du kan beställa hem.

Vilka effekter får du av tillskotten?

Här nedan förklaras hur kroppen reagerar när du använder tillskott:

  • Koffein: Agerar centralstimulerande som gör dig mer pigg och alert. Minskar också ansträngningsnivån i kroppen, samtidigt som du blir mer koncentrerad.
  • Kreatin: Hittas redan i kroppen, men för att få maximalt intag behöver du ta det som kosttillskott. Fungerar prestationshöjande eftersom din energibuffert ökar i musklerna.
  • Nitrat: Kan öka blodflödet till musklerna, men även deras funktion. Hjälper till att förbättra uthålligheten, framförallt vid högintensiva aktiviteter.
  • Beta-alanin: Detta är en aminosyra som får användaren att ”tagga till”. Den kan bland annat förbättra prestationen genom att öka buffertförmågan i musklerna.
  • Bikarbonat: Fungerar ungefär som beta-alanin, däremot ingår bufferten i blodet och inte i musklerna. Kan bidra till fler repetitioner vid en viss vikt – exempelvis när du svingar en klubba eller lyfter tungt på gymmet.

Dopning inte lika vanligt inom golf som andra idrottsgrenar

I det stora hela anses golf vara en ren sport även om det ibland förekommer fall av dopning. De fördelar du kan få av anabola steroider hjälper däremot väldigt lite, mycket tack vare att sporten fokuserar mer på teknik än kraft.

Steroider kan däremot användas för att rehabilitera skador snabbare. Detta är dock inte tillåtet om du är en professionell spelare.