Allt du behöver veta om PGA Tour

PGA-touren eller PGA Tour som det heter officiellt, är den organisation som har ansvaret för golftävlingarna som sker för herrarna i Nordamerika, PGA TOUR är också samlingsnamnet på tävlingarna. Den första tävlingsstyrelsen bestod av Al Espinosa, J. J Pattersson och Tommy Armour och första gången touren gick av stapeln var 1929. När så tv-sändningarna av golftävlingarna ökade på 1960-talet, blev intäkterna större och det ledde till en schism inom organisationen.

Förändringar inom sporten

De två tourspelarna Arnold Palmer och Jack Nicklaus ville att förtjänsterna som tävlingarna drog in skulle gå till prispengar på tävlingarna. Det ville dock inte PGA som istället ville att pengarna som kom in skulle investeras i en fond och att avkastningen därifrån skulle gå till att idrotten utvecklades. När de inte kunde komma överens gick tourspelarna och PGA skilda vägar och tourspelarna grundade APG som till slut blev PGA Tour. År 1969 gick tourspelarna med på att avskaffa APG och bilda PGA som skulle vara helt självständiga och endast ha kontroll från en kommission som bestod av tio personer, oftast högt uppsatta direktörer som arbetade inom näringslivet. Den allra första kommissionären var Joseph Dey som 1969 skrev på ett femårskontrakt. År 1975 förändrades namnen PGA till PGA Tour.

Tävlingar inom PGA-touren

De flesta tävlingar som PGA-touren ansvarar för ligger i USA, men en tävling går i Kanada och i Europa går en majortävling. Hur de fyra majortävlingarna arrangeras har dock PGA Tour ingen inblandning i, inte heller i hur LPGA Tourtävlingarna eller Ryder Cup har de någon inblandning i. Nedanstående touer som PGA arrangerar är nedstående tävlingar:

• Huvudtävlingarna i PGA Touer.

• Champions Tour som är en tävling för spelare som är 50 år eller äldre.

• Utvecklingstouren Web.com.

• Den internationella utvecklingstouren, PGA Tour Latinoamérica.

• En andra internationell utvecklingstour, PGA Tour Canada.

• En tredje internationell utvecklingstour, PGA Tour China

Varje år innan 2013 hade PGA-touren en kvalificeringsskola – Qualifying School, Q school, en tävling, som gick varje höst, och som omfattade sex rundor. De 25 bästa platserna och delningarna fick spelrättigheter till den efterföljande säsongens PGA Tour. Efter 2013 var det de 50 bästa spelarna från Web.com Tour som fick spela på PGA-touren säsongen efter. Även de 25 som vann penningligan och de 25 som var bäst på penninglistan under höstens finalspel fick spela i PGA-touren. De som vann tre tävlingar på Web.com tour blev automatisk uppflyttade till PGA-touren. Från och med 2017 är det elva spelare som blir uppflyttade om de vinner tre tävlingar på Web.com touren. Det är inte bara män som får tävla i PGA-touren, Annika Sörenstam och Suzy Whaley deltog 2003 och 2004–2005 deltog Michelle Wie i en av tävlingarna.

Fördelningen av prispengar 2021

Att duktiga golfspelare vinner mycket pengar vet nog alla om. Hur mycket pengar rör det som om i år? Jo, den som vinner PGA-touren i år får ungefär 1,9 miljoner dollar, ungefär 18 miljoner svenska kronor, beroende på aktuell växlingskurs! Den som kommer tvåa i US Master Golf får även han/hon en ordentlig summa pengar, cirka 1,1 miljoner dollar – cirka 10 miljoner svenska kronor och även den som kommer trea blir inte lottlös, utan får cirka 700 000 dollar.